Menu
Boek nu voor de maand september

Kijk op onze speciale september aanbieding pagina!

September aanbiedingen v.a. 259,00 close

Bezienswaardigheden in Friesland

Als je op vakantie bent in Friesland wil je meer zien dan alleen het zwembad van het vakantiepark waar je je vakantie viert. Friesland is een heel veelzijdige provincie, die bekend staat om de mogelijkheden voor watersporters, de Elfstedentocht en natuurlijk de Waddeneilanden. Maar er is meer, veel meer! Wist je bijvoorbeeld dat er op cultureel vlak van alles valt te ontdekken? Het Fries Museum is daar het beste voorbeeld van, maar vergeet ook zeker de kleinere musea die veelal worden gerund door vrijwilligers niet! Er zijn daarnaast nog tal van andere bezienswaardigheden in Friesland.

Musea in Friesland die de moeite waard zijn

Eigenlijk alle musea in Friesland zijn de moeite waard. Er is met hart en ziel gewerkt aan het samenstellen van collecties, er wordt met passie gesproken door de rondleiders en van ieder museum leer je wel weer iets anders. Grote musea zijn het Fries Museum in Leeuwarden, Museum Dr8888 in Drachten, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker, Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek, het Fries Landbouwmuseum in Goutum, Modelspoormuseum in Sneek, en Museum Belvédère bij Heerenveen. Kleinere musea die zeker niet minder de moeite waard zijn, zijn bijvoorbeeld Museum ’t Fiskershúske in Moddergat, het Jopie Huisman Museum in Workum, Museum Hindeloopen, het Schaatsmuseum in Hindeloopen, het Skûtsjemuseum in Earnewâld, Observeum in Burgum, openluchtmuseum De Sûkerei in Damwâld, openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema en de Grutterswinkel in Leeuwarden. En dat is nog maar slechts een greep uit de tientallen musea die in Friesland te vinden zijn!

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Fries Museum Leeuwarden

Fries Museum Leeuwarden

Bijzondere bouwwerken in Friesland

Naast musea zijn er ook tal van bijzondere bouwwerken in Friesland die de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer, de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden, de Waterpoort in Sneek, de Oldehove in Leeuwarden, het Karmelklooster in Drachten en de Bonifatiuskapel in Dokkum. Wat ook erg typerend is in Friesland zijn de honderden kerkgebouwen. Sommigen groots, anderen klein. Vaak nemen de kerkgebouwen een bijzondere plaats in in het landschap. Dat geldt ook voor de molens. In Burdaard vind je de grootste molen van Friesland. Deze molen maalt nog altijd en is toegankelijk voor bezoekers.

11Fountains

Wil je kennismaken met alle elf de Friese steden? Ga dan alle elf fonteinen bezoeken! In 2018 kregen alle Friese steden in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad een fontein, die ontworpen was met een link naar de stad waar het geplaatst is. Zo heeft Stavoren een grote visfontein gekregen, staan er in IJlst onstervelijke bloemen en heeft Dokkum een uiterst unieke fontein waar geen water uit komt, maar die ijslagen op de fontein vormt. Je kunt er een sport van maken om alle elf fonteinen op één dag te bezoeken, maar het is leuker om de bezoeken aan de elf fonteinen en dus de elf steden over meerdere dagen uit te smeren. Zo heb je de tijd om iedere stad uitgebreid te bekijken.

Natuur in Friesland

De natuur in Friesland is een bezienswaardigheid op zich! In de nabije omgeving van Camping en Vakantiepark Bergumermeer is Nationaal Park De Alde Feanen een aanrader. Nationaal Park De Alde Feanen is het best te ontdekken met een bootje. Op zomerse dagen is het hier op het water een drukte van belang. Maar ook op minder zonnige dagen is het Nationaal Park De Alde Feanen een aanrader; je zult versteld staan van alle vogelsoorten die je hier treft. Er is bijvoorbeeld een aalscholverkolonie, in het gebied komen veel ooievaars voor en ook de zeearend is hier geen onbekende! Leuk om te doen – ook met kinderen – is een excursie met It Fryske Gea. Medewerkers van It Fryske Gea nemen je mee het gebied in en laten je de mooiste plekken zien. Ze vertellen daarbij alles over de flora en de fauna in het gebied.

Een ander Nationaal Park wat de moeite waard is om te bezoeken is Nationaal Park Lauwersmeer. Hier kan het zo gebeuren dat je oog in oog staat met een stel grazende konikpaarden of Schotse Hooglanders. Daarnaast is ook Nationaal Park Lauwersmeer een zeer vogelrijk gebied. Je vindt hier met name trekvogels, die soms met tienduizenden tegelijk zijn.Nationaal Park Lauwersmeer

Een bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag missen tijdens een vakantie naar Friesland is het Waddengebied! Vanuit Camping en Vakantiepark Bergumermeer ben je zo op één van de vier Friese Waddeneilanden. Ameland, Schiermonnikoog, Vlieland en Terschelling hebben elk hun eigen karakter. Schiermonnikoog is autoluw en is met name bij natuurliefhebbers in trek, Ameland is bijvoorbeeld wat een wat levendiger eiland qua horeca. Niet alleen de Waddeneilanden zijn een bezienswaardigheid op zich, ook de Waddenkust is de moeite waard om te bezoeken. Bij plaatsen als Wierum, Moddergat, Holwerd en Zwarte Haan kun je de Waddenkust ontdekken. Neem een schepnetje mee voor de kinderen en ga kijken wat de bodem van de Waddenzee allemaal voor diertjes herbergt!

Hou je meer van bosgebied? Dan ben je vanuit Camping en Vakantiepark Bergumermeer binnen een halfuur in Zuidoost Friesland, waar je bij plaaten als Appelscha en Bakkeveen je hart kunt ophalen. Je kunt hier heerlijk fietsen en mountainbiken door de bossen en wandelen door een mooi beschut natuurgebied.

Bezienswaardigheden vlakbij onze camping en vakantiepark

Ben je op zoek naar bezienswaardigheden dichtbij Camping en Vakantiepark Bergumermeer? Bezoek dan bijvoorbeeld Korenmolen De Hoop in Sumar, vaar over het Burgumermar, bezoek de Kruiskerk in Burgum en Scherjons Klompenmakerij met museum in Noardburgum! Ook bijzonder is Observeum, een streekmuseum mét sterrenwacht! Hier is wekelijks op vrijdagavond een publieksavond te bezoeken, waarbij je door een grote telescoop naar de ruimte kunt kijken.

Alle bezienswaardigheden die hier zijn genoemd zijn slechts een greep uit de vele bezienswaardigheden die Friesland rijk is. Zo zijn er in de elf steden natuurlijk veel meer bezienswaardigheden dan alleen de elf fonteinen en zijn er nog veel meer kleinschalige musea die echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Laat je ook gerust eens informeren bij de receptie van het park. Daar kan men je voorzien van advies op maat, bijvoorbeeld aan de hand van de samenstelling van je gezin of je interesses.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang onze kortingsacties direct in je mailbox.
Dit is een knop
Op vakantie naar het Bergumermeer? Leuk!

Omdat onze website onder constructie is, ontvangen we boekingen graag telefonisch via 0511 461 385.

Bel nu close