Afwisselende wandelvakantie in Friesland

Als je houdt van wandelen, dan kun je prima terecht in Friesland tijdens je vakantie. Een wandelvakantie in Friesland biedt je steeds weer een ander landschap, een afwisselende natuur en tal van recreatiemogelijkheden, onder andere op cultureel gebied. Of je nou houdt van het merengebied, de bossen, de Wadden of de Wâlden, in de gehele provincie zijn de faciliteiten voor wandelaars goed tot zeer goed te noemen. Ook zijn er talloze knusse dorpjes en de elf historische steden, die je wandeling net even dat beetje extra's geven. Waar trek jij de (stoute) wandelschoenen aan?

Accommdodaties & Kampeerplaatsen
Alde feanen earnewald 4 1024x680

Ideale wandelvakantie in Friesland

Korte wandelvakantie

Wandel je het liefst vanuit één uitvalsbasis, of wandel je liever van bestemming naar bestemming? In beide gevallen is Friesland een goede bestemming voor een korte wandelvakantie van enkele dagen. Geen route is hetzelfde, dankzij de grote verscheidenheid in landschappen. Omdat Friesland niet héél groot is, kun je in enkele dagen tijd al flink wat verschillende landschappen doorkruizen. Van het coulisselandschap in de Noardlike Fryske Wâlden tot de uitgestrekte vergezichten in het Waddengebied, van het bosgebied vol reeën in de Friese Wouden en de Stellingwerven tot de waterrijke meren- en veengebieden waar je misschien wel de zeearend kunt spotten.

Als je voor bijvoorbeeld een lang weekend naar Friesland gaat en flink wat kilometers wilt maken, dan is Seniorencamping Bergumermeer de perfecte uitvalsbasis. Het vakantiepark is centraal gelegen in Friesland. Dit vakantiepark biedt je de mogelijkheid om alle verschillende landschappen in Friesland te gaan ontdekken. Vergeet daarbij ook zeker de omgeving van het vakantiepark zelf niet. Een groen en waterrijk gebied dat zich prima leent voor een prachtige wandeling.

Wandelroutes in de omgeving

Verblijf je tijdens je fietsvakantie op Camping & Vakantiepark Bergumermeer, en ben je benieuwd naar leuke wandelroutes in de omgeving? Het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden is een absolute aanrader, die in de top 5 van Wandelroutes van het jaar 2019 is opgenomen. Een ultieme wandelbeleving door het coulisselandschap met een routestructuur van maar liefst 165 kilometer. Die 165 kilometer hoef je natuurlijk niet aaneen te wandelen. Het is opgedeeld in verschillende kortere routes. Gedurende het wandelen van dit Streekpad leer je van alles over de rijke cultuurhistorische geschiedenis van deze streek, die beschreven staat in de wandelgids Streekpad Noardlike Fryske Wâlden.

Een leuke, en niet al te lange wandel- en fietsroute die je heel wat verrassingselementen biedt is de 8 van Grou Pontjesroute . Je kiezen uit verschillende 'lussen', waarvan de kortste 27 kilometer is. Tijdens het wandelen van deze route, de naam zegt het al, word je door verschillende pontjes het water overgezet.

Hou je van oude volksverhalen? Dan is de route door It Bûtenfjild een aanrader. Deze voert je onder andere over de Goddeloze Singel en langs it Goddeloze Tolhûs. Als je de app IziTravel downloadt kun je deze route via GPS volgen en krijg je onderweg de oude volksverhalen die bij deze route horen te horen.

Ben je naast wandelen ook geïnteresseerd in eten? Dan is de zeven kilometer lange Foodwalk tussen Kollum en Buitenpost een aanrader. Tijdens deze route bezoek je verschillende bedrijven in de regio die zich bezighouden met o.a. eerlijk voedsel. Je bezoekt onder andere ook Botanische Tuin De Kruifhof in Buitenpost.

Een leuke audioroute is de route in en rondom het dorp Aldtsjerk. Aldtsjerk is het oudste dorp van de regio de Trynwâlden en is gelegen aan de Elfstedenroute. Het dorp kent enkele bijzondere verhalen en een rijke historie. In 12 korte audiofragmenten leer je tijdens de audiokuier alles over dit dorp en haar omgeving. De fragmenten zijn te beluisteren in het Nederlands en het Frysk.

Ben je benieuwd naar meer wandelroutes in de omgeving van Camping & Vakantiepark Bergumermeer? Kijk dan op de website van eropuitinfriesland.nl.

Wandelvakantie met kinderen

Een wandelvakantie met kinderen brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Je zult met kinderen niet zo gemakkelijk van A naar B trekken, om vervolgens door te wandelen naar punt C. Dat betekent natuurlijk niet dat er met kinderen niet gewandeld kan worden. Je zult echter waarschijnlijk bij het boeken van een accommodatie rekening moeten houden met het feit dat kinderen gedurende de vakantie het liefst op één plek verblijven. Vanuit dat beginpunt kun je dan de wandelingen plannen. Misschien betekent dat dat je zo nu en dan eens de auto of het openbaar vervoer zult moeten nemen, om een andere omgeving te ontdekken. Maar bedenk dan goed dat afstanden in Friesland nooit heel groot zijn. Verblijf je bij ons op het vakantiepark dan ben je binnen een halfuur in het Waddengebied, binnen een halfuur in de bossen, binnen een kwartier in het merengebied en nog eens binnen een halfuur in één van de Friese elf steden.
Om het wandelen voor kinderen leuk te maken is een verrassingselement gedurende een wandeling altijd een goed idee. Een klim in een uitkijktoren, een oversteek met een pontje of een bezoek aan een blotevoeten pad zijn goedkope (of zelfs gratis) ideeën om een wandeling net even een beetje leuker te maken. Niet alleen leuk voor je kinderen, maar ook voor jezelf!
Na een fikse wandeling in de natuur of een wandelroute in een leuke stad kom je ontspannen terug op de camping. De kinderen duiken nog even in het (overdekte) zwembad terwijl jij je benen kunt laten rusten en kunt genieten van een mooi boek. Wat wil je nou nog meer?

Vakantiepark Bergumermeer: Ideale uitvalsbasis

Een wandelvakantie met ons vakantiepark als ideale uitvalsbasis?

Boek mijn wandelvakantie bij Vakantiepark Bergumermeer