Menu
Boek nu voor de maand september

Kijk op onze speciale september aanbieding pagina!

September aanbiedingen v.a. 259,00 close

Stedentrip in Friesland

Of je nou een kort bezoek brengt aan Friesland of een hele vakantie in Friesland spendeert: om een bezoek aan één of meer van de Friese elf steden kun je eigenlijk niet heen. Met name de hoofdstad Leeuwarden is echt de moeite waard om te bezoeken. In 2018 was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa, en de naweeën daarvan zijn nog altijd merkbaar. Er is van alles te doen, van gezellig shoppen tot concerten bezoeken en van museabezoek tot stadswandelingen. Bij een stedentrip in Friesland denk je wellicht met name aan Leeuwarden, maar er zijn nog meer leuke opties. Dokkum bijvoorbeeld, de meest noordelijke elfstedenstad. In het oude stadscentrum doe je er goed aan om zo nu en dan even naar boven te turen naar de bijzondere historische gevels. Verder zijn steden als Sneek, en de piepkleine steden Sloten en Hindeloopen ook de moeite waard om te bezoeken. Wanneer je op ons vakantiepark verblijft zijn er drie leuke stedentrips op nog geen 20 minuten rijden; Dokkum, Leeuwarden en Drachten. Hieronder vind je meer informatie over deze steden.

Winkelen in Dokkum

camping nabij dokkum

Als je op een camping of vakantiepark nabij Dokkum staat, dan kun je Dokkum onmogelijk overslaan tijdens je verblijf. Dokkum staat bekend als de stad waar Bonifatius in 754 na Chr. Werd vermoord. Maar Dokkum is meer dan dat. Het is de stad waar de Friese Admiraliteit zich in 1597 vestigde en tot 1644 bleef. Vanuit Dokkum was er een open vaarverbinding met de zee. Zodoende was Dokkum een belangrijke plaats voor de handelsvaart. Ook ten tijde van de oorlog met Spanje nam Dokkum een belangrijke strategische plaats in. Dat blijkt onder andere uit de aanleg van de stadswallen, ook wel de Bolwerken genoemd, in de jaren 1581-1582. Deze bolwerken zijn er nog altijd. Een wandeling over deze stadswallen geeft een bijzondere kijk op de historische stad. Binnen de stadswallen bevindt zich het winkelhart van Dokkum. In dit historische stadscentrum is het aangenaam winkelen. Boetiekjes worden afgewisseld met horecagelegenheden en de bekende ketens. Een groot aantal winkels bestaat al decennia lang en zijn een begrip in de wijde omtrek. Dokkum heeft een goedgevuld winkelhart dat weinig leegstand kent. Op de woensdagmarkt koop je bovendien tal van verse producten en delicatessen. Bijzonder aan Dokkum is de biergeschiedenis. Vroeger waren er tientallen kleine brouwerijen in de stad, tot de laatste de deuren sloot aan het einde van de 19e eeuw. De afgelopen jaren is de bierbrouwtraditie weer in ere hersteld. Er zijn nu twee brouwerijen in de stad, waarvan Brouwerij Dockum tevens een restaurant heeft.

Shoppen in Leeuwarden

Verblijf je tijdens je vakantie in één van onze vele vakantiehuizen nabij Leeuwarden? Dan moet je een dagje cultuurhoppen en shoppen in Leeuwarden op je vakantieplanning hebben staan! Op cultureel vlak is er in Leeuwarden van alles te beleven. In het Fries Museum vind je wisselende tentoonstellingen die steevast duizenden bezoekers trekken. Ook is er permanent het Fries Verzetsmuseum gevestigd, met meer dan 45.000 objecten uit de periode 1940-1945. Na een bezoek aan het Fries Museum en een lunch ergens in de binnenstad van Leeuwarden, kun je naar hartelust gaan shoppen. Op de Nieuwestad vind je met name de bekende modeketens. Als je richting de Oldehove – de scheve toren die hét symbool van Leeuwarden is – gaat, kom je door de Kleine Kerkstraat. Deze winkelstraat is al meerdere keren uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland, en dat is niet voor niets. Hier vind je leuke boetiekjes en speciaalzaken. Andere leuke winkelstraten zijn het Naauw, de Kleine Oosterstraat, de Sint Jacobsstraat en de Kelders. Wat je absoluut moet kopen tijdens een winkelsessie in Leeuwarden? Natuurlijk de Friese streekproducten: droge worst, mosterd, berenburg, een Fries speciaalbier zoals Kâld Kletske of Riperkrite kaas. Leuk om weer terug in je vakantiehuis uitgebreid te gaan proeven of om mee naar huis te nemen. In Leeuwarden zijn verschillende parkeergarages. Onder het Wilhelminaplein of onder het Oldehoofsterkerkhof heb je een prima uitvalsbasis te pakken voor een dagje shoppen.

Rondkijken in Drachten

Misschien heb je gekozen voor een camping nabij Drachten. Drachten mag dan wel niet officieel tot de Friese elf steden behoren, maar is qua inwonersaantal wel de grootste plaats na Leeuwarden, nog voor Sneek en alle andere van de elf steden. Als je in de buurt verblijft is het leuk om op de fiets naar Drachten te gaan. De omgeving rondom Drachten is prachtig. In Drachten kun je prima shoppen. Winkels en horecagelegenheden wisselen elkaar af. Het carillon is hét middelpunt van het centrum. Aan één kant van dit carillon bevindt zich de Drachtstervaart. Zomers kun je hier fijn op een terras bij het water zitten, te genieten van een borreltje of een lekkere lunch. ’s Winters kan er met een beetje geluk geschaatst worden op de Drachtstervaart. Aan de overige drie zijden van het carillon bevinden zich de meeste winkels. Je vindt er onder andere de HEMA en de H&M, een aantal juweliers, een schoenmaker, broodjeszaken en nog veel meer. Ga ook eens naar het vernieuwde Raadhuisplein. Jarenlang was dit stukje Drachten de Drachtsters een doorn in het oog, nu is het een modern winkelgebied met onder andere een MediaMarkt en de Mango. Belangrijk om te weten: de parkeergelegenheid is prima in orde in Drachten. Als je bij het Raadhuisplein bent ben je ook vlak in de buurt van Museum Dr8888. Naast de collectie beeldende kunst kun je hier ook terecht voor meer informatie over het erfgoed van Smallingerland. Ook leuk om te doen in Drachten: een bezoek brengen aan Theater De Lawei. Hier kun je naartoe voor film of theater. Bekende namen zoals Youp van ’t Hek treden hier op, maar je kunt ook voor kleinere producties naar dit theater.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang onze kortingsacties direct in je mailbox.
Dit is een knop
Op vakantie naar het Bergumermeer? Leuk!

Omdat onze website onder constructie is, ontvangen we boekingen graag telefonisch via 0511 461 385.

Bel nu close